/

Fundament for growth

Werkkapitaal = cash
Werkkapitaal optimalisatie = proces optimalisatie

Met aandacht voor werkkapitaal optimalisatie is kapitaal vrij te maken voor investeringen en verdere groei van uw bedrijf. Hiernaast draagt effectief werkkapitaalbeheer bij aan efficiënte en duidelijke processen. Lagere operationele kosten en meer control als bijvangst. 

Note: SID Stock In Days, DSO Days Sales Outstanding, DPO Days Payables Outstanding. Verbetering in EUR is berekend op basis van een veronderstelde omzet van EUR 100 miljoen en een inkoopwaarde van EUR 80 miljoen. Note: SID Stock In Days, DSO Days Sales Outstanding, DPO Days Payables Outstanding. Verbetering in EUR is berekend op basis van een veronderstelde omzet van EUR 100 miljoen en een inkoopwaarde van EUR 80 miljoen.

Bij veel grotere ondernemingen is hier al langer aandacht voor. Over de periode 2011-2015 is het relatieve werkkapitaal daar gedaald met 6%. (zie het staatje hiernaast). Het werkkapitaal in het middenbedrijf is over dezelfde periode slechts met 2% gedaald. Bij een omzet van EUR 100 miljoen en een inkoopwaarde van EUR 80 miljoen heeft een gemiddeld middelgroot bedrijf EUR 0.5 miljoen aan gratis kapitaal gemist. Bij een verbetering van 10% op elk van de elementen is het cashvoordeel  zelfs EUR 2.9 miljoen. Gratis geld!

Waarom scoort het grootbedrijf zoveel beter? Voor een deel is de rekening van verbetering in het grootbedrijf verschoven naar toeleveranciers (lagere voorraad, langere betaaltermijnen) en klanten (snellere incasso). Indien een onderneming niet actief stuurt op werkkapitaal betaalt zij de rekening voor verbeteringen elders. 

Coppi ondersteunt u bij het opzetten van effectief werkkapitaalbeheer.